Spring til indhold
Min side

Hvad gør du, hvis du bliver udsat for en digital krænkelse?

I denne artikel har vores jurister sammensat 5 gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du skulle blive udsat for en digital krænkelse.

Læs også om

Få 5 gode råd fra vores jurist 

Du har fået delt et nøgenbillede på Facebook eller Snapchat uden dit samtykke. Måske er billedet lagt ud på flere sociale medier og hjemmesider. Skaden er sket, og uheldet er ude – dine venner og familie har måske allerede set billedet. Eller måske modtager du beskeder fra en person eller gruppe på de sociale medier, der chikanerer, truer og afpresser dig.

 

Det eneste du ønsker dig er, at billedet, videoen eller de krænkende beskeder forsvinder. I den situation kan det være svært at tænke klart og gøre det rigtige. Det kan være fristende at svare hurtigt igen på en krænkende besked, eller at forsøge at slette nøgenbilledet på de sociale medier uden nærmere eftertanke. Men hvad skal du egentligt gøre? Følg nedenstående råd og bliv ekspert i at håndtere en digital krænkelse.

 

  1. Bevar roen og hold hovedet koldt
    Det er meget let at gå i panik og handle uden nærmere eftertanke, når man står i en ubehagelig situation. Det er dog fuldstændigt afgørende for det videre forløb af din sag, hvordan du vælger at håndtere problemet. Bevarer du roen, vil det være lettere for dig at holde fokus på de næste trin.

  2. Politianmeldelse
    Har du fået delt et nøgenbillede/video på nettet uden dit samtykke, modtager du trusler eller bliver du afpresset, er der tale om et strafbart forhold, der skal anmeldes til politiet hurtigst muligt. Ring 114 og anmeld forholdet med det samme eller følg nedenstående link: https://politi.dk/anmeld/it-relaterede-seksualforbrydelser

  3. Indgå ikke i dialog eller forhandling med gerningsmanden/krænkeren på egen hånd
    Modtager du beskeder fra en person eller gruppe, der eksempelvis truer, afpresser og chikanerer dig, er det meget vigtigt, at du ikke svarer på de pågældende beskeder. Indgå ikke i dialog og forhandl ikke en løsning med gerningsmændene, før du har talt med politiet eller HELP. Betal heller ikke en løsesum, hvis du bliver afpresset med at få delt et nøgenbillede eller lignende.

  4. Slet ikke dit bevismateriale!
    Dokumentation og beviser er nøgleord for en god sag. Har du fyldestgørende dokumentation på sagen, vil det være en stor fordel, når du skal anmelde forholdet til politiet, eller når vi hos HELP skal hjælpe dig videre med din sag. Husk derfor at gemme delte billeder, videoer og beskeder, inden de slettes. Det kan du eksempelvis let gøre ved at tage skærmbilleder af det krænkende materiale.

  5. Kontakt HELP
    Hos HELP er vi specialister inden for IT-relateret kriminalitet og digitale krænkelser. Er du kunde hos en af vores samarbejdspartnere, og er du blevet udsat for en digital krænkelse, så ring til os på tlf. 39 90 09 00. Vi står altid klar til at hjælpe dig med kompetent juridisk rådgivning.

Med Cyberforsikring kan dine kunder, medlemmer eller medarbejdere få hjælp

HELP Cyberforsikring giver adgang til juridisk hjælp i situationer, hvor man udsættes for digitalt misbrug og snyd.

Læs mere om Cyberforsikring

Læs også

Rigspolitiet: Krænkende billeder er et stort og stigende problem

Hvordan kan en jurist hjælpe, hvis du bliver krænket på nettet?