Spring til indhold
Min side

Hvorfor skal man lave et testamente?

Der er mange, der ikke har oprettet et testamente, selvom langt de fleste vil have fordel af det uanset familieforholdene. Hvis du ikke opretter testamente, bliver arven fordelt efter arvelovens almindelige regler. Disse regler vil blive gennemgået nedenfor.

Opdateret d. 11/12/2023

Indholdsfortegnelse

Læs om

Anchor tag: 1

Ægtefæller

Hvis du er gift og har børn, arver din ægtefælle halvdelen, og dine børn arver den anden halvdel til lige deling jf. arveloven. Hvis du f.eks. har to børn, arver din ægtefælle ½, og dine børn arver hver 1/4.

Hvis du er gift og ikke har børn, arver din ægtefælle alt, hvis der ikke er oprettet et testamente. Mange ægtefæller, der ikke efterlader sig børn eller børnebørn har ofte et ønske om, at eksempelvis en nevø eller niece skal arve en, og dette kræver, at der skal oprettes testamente.

Ægtefæller med børn vælger ofte at oprette et testamente, som sikrer, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo, så længstlevende ikke skal sælge hus og udrede en stor arv til børnene.

Ægtefællerne kan f.eks. i et fællestestamente, bestemme at den længstlevende skal arve mest muligt, og førsteafdødes børn skal begrænses til tvangsarven. Så arver ægtefællen 7/8 og livsarvingerne 1/8 til deling. Har I som ægtefæller fælleseje vil tvangsarven begrænses til 1/16 af fællesboet.

Ved at oprette en ægtepagt med kombinationssæreje, kan I som ægtefæller begrænse livsarvingernes tvangsarv til 1/32 af det samlede fællesbo. Det bevirker imidlertid, at ægtefællerne også har særeje ved skilsmisse.

 

Anchor tag: 2

Samlevende

Hvis I er samlevende med børn, er det dine børn, der arver alt efter dig. Ugifte samlevende har ingen legal arveret efter hinanden. Din samlever har ikke arveret efter dig, uanset om I har børn sammen eller har boet sammen i mere end to år. Det er anderledes med udbetalinger fra livsforsikringer og pensionsordninger.

De fleste samlevende med børn vælger at oprette et testamente, hvor længstlevende samlever arver mest muligt og børnene begrænses til tvangsarven, for at sikre, at længstlevende sammen med børnene kan fortsætte deres liv som før dødsfaldet.

Samlevende har også mulighed for at bestemme, hvordan arven efter længstlevende skal fordeles. Det er særlig relevant, hvis førsteafdøde efterlader sig særbørn fra et tidligere forhold.  

Samlevende, der har eller venter fælles barn, eller som har boet på samme folkeregisteradresse i to år, har mulighed for at oprette et udvidet samlevertestamente, så de arver hinanden, som var de ægtefæller. Derved mindskes tvangsarven til førsteafdødes livsarvinger fra 1/4 til 1/8. De samlevende får dog ikke fælleseje ved at oprette et udvidet samlevertestamente, da fælleseje udelukkende kan opnås gennem ægteskab.

Hvis I som samlevende ikke har livsarvinger, kan I råde over hele arven i et testamente. I kan herved testere jeres egen eller fællesformue som I lyster.

Samlevende, som har eller venter fælles barn eller har boet på samme folkeregisteradresse i to år, er hinandens "nærmeste pårørende " i forhold til pension- og forsikringsudbetalinger, der kommer til udbetaling i forbindelse med dødsfald. Hvis du ønsker, at pensionsydelserne skal udbetales til andre eller flere, skal du indsende en begunstigelseserklæring til pensions- eller forsikringsselskabet, da det ikke kan reguleres i et testamente.

 

Anchor tag: 3

Enlige

Hvis du er enlig med livsarvinger (børn/børnebørn), arver de det hele til lige deling i henhold til arvelovens almindelige regler. Hvis du ønsker en anden fordeling, eller at andre skal arve dig, skal du oprette et testamente. Dine livsarvingers tvangsarv er 1/4 af arven efter dig.

Hvis du er enke(mand) og har arvet i henhold til et fællestestamente, skal du være opmærksom på, om der er begrænsning i hvor meget eller hvordan, du kan testere i et nyt testamente.

Enlige med børn og børnebørn bestemmer ofte i et testamente, at deres børnebørn skal arve et beløb efter dem, selvom deres forældre stadig er i live. 

 

Anchor tag: 4

Opsummering

Der findes mange muligheder og situationer, som ikke er konkret beskrevet i det ovenstående, da netop testamenter kan skræddersyes til ens egne ønsker. Det er derfor vigtigt, at du modtager kvalificeret rådgivning, om de muligheder du har, hvis du ønsker at oprette et testamente. Der er meget mere end arvens fordeling, der skal tages højde for, når du opretter testamente. Dette kunne f.eks. være:

 

Der findes mange andre ting, der kan reguleres, men det afhænger alt sammen af dine egne ønsker.

Med advokatforsikring kan dine kunder, medlemmer eller medarbejdere få hjælp

HELP Advokatforsikring giver adgang til advokathjælp i stort set alle de situationer, hvor man kan risikere at få brug for hjælp - brugtbilkøb, byggetilladelser, skilsmisse, arvesager, naboen der larmer, den aflyste flyrejse, uenighed om en mekanikerregning osv.

Læs mere om Advokatforsikring

Læs også

Arv, pension og forsikring for ugifte samlevende

Dette bør du vide om fremtidsfuldmagt