Anchor tag: 1
Skilsmissemuligheder alt efter din situation
Der findes flere forskellige måder og muligheder for at blive skilt. Nedenfor kan du læse om dine muligheder for skilsmisse alt efter, hvilken situation du befinder dig i.
Direkte skilsmisse uden særlige grunde
Hvis I begge er enige og ønsker at blive skilt hurtigst muligt, uden at nogen af ægteskabslovens særlige grunde kan finde anvendelse, skal følgende betingelser være opfyldt:
- I skal have indgået en aftale om ægtefællebidrag.
- Hvis I bor i lejebolig, skal I være enige om, hvem af jer, der eventuelt fortsætter med at bo der.
Før juli 2020 var der en såkaldt reflektionsperiode på 3 måneder, såfremt man havde børn under 18 år. Reflektionsperioden er nu fjernet og de eneste krav, ved enighed, er derfor de to ovenstående. I henhold til fællesbørn er det således op til jer at beslutte, hvem der er bopæls- og samværsforældre. Såfremt I ikke kan nå til enighed, kan I anmode Familieretshuset eller Familieretten om at træffe afgørelse.
Direkte skilsmisse med særlige grunde
Hvis en af de i ægteskabsloven særlige grunde foreligger, er der altid mulighed for direkte skilsmisse, uanset om man er uenige.
De særlige grunde udgør følgende udtømmende tilfælde:
- 2 års adskillelse
- Utroskab
- Vold, herunder psykisk vold og seksuelle overgreb
- Bigami
- Børnebortførelse
Separation
Hvis man er uenige om, hvorvidt man vil/skal skilles, og der ikke foreligger en af de i ægteskabslovens nævnte situationer, kan man ansøge om separation. Efter 6 måneders separation har man, hver især ret til at blive skilt. Ophørsdagen for formuefællesskabet og ens ægteskab vil således være datoen præcis 6 måneder efter anmodning om separation.
Det er vigtigt, at du allerede fra sagens begyndelse kender din retsstilling sådan, at du har mulighed for at forholde dig til vilkårene for skilsmissen. Her kan en jurist være en god sparringspartner, der sikrer, at du til enhver tid har styr på dine rettigheder.
Anchor tag: 2
Hvad er ægtefællebidrag?
Som ægtefæller har I pligt til at forsørge hinanden. Forsørgelsespligten bortfalder, når I bliver separeret eller skilt. I forbindelse med separation eller skilsmisse kan den ene ægtefælle dog blive pålagt at skulle betale et ægtefællebidrag til den anden.
Du og din ægtefælle kan vælge selv at lave en aftale om bidragets størrelse. Hvis ikke I kan blive enige om en bidragsaftale, kan du anmode Familieretshuset om at fastsætte et bidrag. Familieretshuset afgør, om du er berettiget til ægtefællebidrag og i bekræftede fald fastsætter de perioden og beløbet.
Anchor tag: 3
Hvad med delingen af jeres formue?
Formuefællesskab er den formueordning, man automatisk får, når man indgår i ægteskab. Formuefællesskab betyder ikke, at I ejer alting sammen, men derimod, at der skal ske ligedeling ved ægteskabets ophør. For at finde din formue, skal du først lave en opgørelse over dine aktiver (f.eks. fast ejendom, bil og indbo), og derefter trækker du din eventuelle gæld fra. Det, der bliver tilbage, er din formue.
Hvis I ved separation eller skilsmisse er enige om, hvordan jeres fællesformue skal deles, kan I selv foretage delingen uden godkendelse fra en myndighed. Er I derimod uenige, kan I få hjælp af skifteretten.
Hvis I ikke ønsker formuefællesskab, kan dette undgås ved, at I opretter en ægtepagt om særeje. I modsætning til formuefællesskab, vil I med særeje ikke skulle dele jeres formuer ligeligt mellem jer i tilfælde af separation eller skilsmisse.
Anchor tag: 4
Hvad med børnene?
Som ægtefæller har I fælles forældremyndighed over fællesbørn. Ved ophør af ægteskabet har I fortsat fælles forældremyndighed, men I skal tage stilling til, hvem jeres fællesbørn skal bo hos. Børnene har ret til samvær med begge parter, og I bør derfor som forældre indgå en samværsaftale. Hvis ikke I kan blive enige om omfanget af samværet, kan Familieretshuset hjælpe med rådgivning.
I nogle tilfælde opstår der konflikt om bopæl og forældremyndighed. Hvis I allerede fra starten ved, at I har forskellige ønsker i forhold til børnene, er det en god idé at søge hjælp hos en jurist hurtigst muligt. Herved kan I spare både jer selv og jeres børn for unødige konflikter.