Jacob stod pludselig med en gæld på 188.000 kroner
I en af HELP Forsikrings seneste sager blev vores kunde, Jacob, udsat for groft ID-tyveri. Han blev kontaktet telefonisk af en person, der udgav sig for at være politimand. I god tro udleverede Jacob sine NemID-oplysninger, hvorefter der i kundens navn blev oprettet tre lån i tre forskellige banker.

Jeg ved ikke rigtig hvad jeg tænkte, da jeg talte med den såkaldte politimand. Men da jeg fandt ud af, hvad der var sket efter vores samtale, blev jeg helt tom i hovedet. Jeg troede jo på, at han var politimand, sagde Jacob.
Lånene løb op i et samlet beløb på 188.000 kroner, som bagmanden fik udbetalt. Herefter stod Jacob helt alene mod tre banker, som krævede afdrag på de optagne lån.
HELP kom Jacob til undsætning
Sagen blev meldt til politiet i samme øjeblik som Jacob opdagede ID-tyveriet. Herefter blev der gjort indsigelse overfor bankerne, men alligevel forsøgte først den ene bank at inddrive pengene fra Jacob gennem fogedretten. Her repræsenterede HELP Jacob i fogedretten og sagen blev nægtet fremmet.
Derefter begyndte den anden bank at rette henvendelse til Jacob og krævede afdrag på lånet, samt truede med at trække Jacob i fogedretten. Her rettede HELP henvendelse til banken, hvorefter det blev gjort klart, at banken ikke havde nogen udsigt til at kunne opkræve lånet fra Jacob, og sagen blev frafaldt.
Den tredje bank fastholdt dog den indgående låneaftale og krævede betaling af det fulde beløb. HELP rettede derfor henvendelse til banken med henblik på at få banken til at opgive sit krav. HELP havde en offensiv tilgang i sagen, og vi var vedholdende overfor banken. Efter vores henvendelse frafaldt banken således sit krav mod Jacob.
Jeg sad virkelig og følte mig dum! Jeg vidste ikke hvad jeg skulle gøre i situationen, men HELP fik lukket ned for det hele, sagde Jacob.
Jacob har sin indboforsikring hos Købstædernes Forsikring, der har indgået et samarbejde med HELP, hvilket giver ham mulighed for at få juridisk rådgivning og vejledning hos os. Således stod Jacob ikke alene i den omfattende ID-tyveri sag og kampen mod bankerne.
Det var en stor fordel at have forsikringen! Jeg er virkelig glad for at jeg havde den og jeg synes HELPs hjælp var god, fortæller Jacob
Hvad kan vi tage med videre?
Jacobs sag om ID-tyveri belyser tydeligt, hvor hurtigt sagen kan eskalere og herefter have omfattende konsekvenser for offeret i sagen. Der findes mange sager om identitetstyveri, der ligner Jacobs, og det er desværre et stigende problem.
Man skal ikke tro på alt hvad man får at vide, det er i hvert fald noget jeg har fundet ud af efter at have været dette forløb igennem, siger Jacob.
Oplys derfor aldrig dine personfølsomme oplysninger til fremmede, heller ikke, hvis de oplyser at være fra en myndighed, som du angiveligt kan stole på. Myndigheder vil som udgangspunkt kontakte dig gennem e-post. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på sine kontobevægelser og rette henvendelse til banken, så snart man oplever noget mistænkeligt.
Er ID-tyveri dækket af forsikringen?
En klassisk retshjælpsforsikring, der typisk tilbydes som en del af indboforsikringen ville ikke dække i en sag som denne. En retshjælpsforsikring træder i kraft når en retssag indledes. En retssag er sidste udvej for at afgøre en uoverensstemmelse mellem to parter.
Sådan en uoverensstemmelse kan løses langt hurtigere med kompetent juridisk sagsbehandling, hvor HELP rådgiver og repræsenterer kunden med henblik på at undgå en langvarig og ofte udmattende retssag.
En juridisk tryghedsforsikring fra HELP vil dermed langt tidligere kunne tages i brug end en traditionel retshjælpsforsikring.
Juridisk faktaboks
Retsstillingen på området er, at vi almindeligvis anvender betalingsloven, når der er sket en uautoriseret betaling eller transaktion. I den foreliggende sag fandt betalingsloven imidlertid ikke anvendelse, idet urigtig indgåelse af en låneaftale falder uden for lovens anvendelsesområde. Således afviste HELP bankernes krav på baggrund af almindelig aftaleret og retspraksis på området. Højesteret har i afgørelserne U.2019.1192 og U.2019.1197 fastlagt nogle af de retningslinjer, der er afgørende for, hvorvidt en borger hæfter for et lån optaget i hans navn uden samtykke. Det er særligt vigtigt, at der gøres indsigelse over for banken, og at forholdet politianmeldes snarest muligt.