Spring til indhold
Min side

Romance scam

I denne artikel kan du læse mere om hvad romance scam er, hvad du kan gøre for at forhindre det, og hvad du skal stille op, hvis skaden allerede er sket.

Opdateret d. 18/10/2023

Indholdsfortegnelse

Læs også om

Anchor tag: 1

Hvad er romance scam?

Romance scam, også kaldet romantisk svindel, er, når en person opretter en falsk profil og påtager sig en falsk identitet for at vinde et eventuelt offers tillid og kærlighed. De (svindlerne) er ofte eksperter i det de gør og fremstår derfor ægte, omsorgsfulde og troværdige overfor ofret. På trods af, at der i dag er øget fokus på digital sikkerhed, viser tal fra Nordjyllands Politi, at antallet af sager om online afpresning er stigende, herunder sager om romance scam. 

 

Romance scam rammer især mænd mellem 15-80 år, der som oftest bliver kontaktet af en (der udgiver sig for at være) kvinde via et socialt medie. Kvinden og ofret udveksler oplysninger med hinanden, hvilket giver kvinden adgang til ofrets netværk og dermed ofrets venner og familie. Kontakten foregår typisk over et socialt medie, som har videofunktion, således at der kan indgås et forhold, som har seksuel og intim karakter. Det kan være et socialt medie som Facebook, Skype, Snapchat, Instagram, WhatsApp eller ethvert andet medie, der gør det muligt at sende videoer eller foretage videoopkald. 

 

Når den kriminelle har modtaget en video af seksuel karakter, begynder afpresningen. Afpresningen vil typisk bestå i, at ofret skal betale den kriminelle et større pengebeløb. Beløbet skal som oftest betales inden for en kort tidsfrist og betales der ikke rettidigt, vil materialet blive delt med ofrets venner og familie. Ofret har ofte ikke økonomiske midler nok til at betale det beløb, som kræves, hvilket kan føre til, at ofret føler sig nødsaget til at optage et kviklån.  

 

Selvom ofret betaler beløbet inden for tidsfristen, er det sjældent, at afpresningen stopper. Den kriminelle vil forsøge at få så mange penge som muligt ud af ofret og vil derfor sjældent overholde en eventuel aftale om, at materialet vil blive slettet når pengene er overført. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt, at ofret betaler, da dette blot vil føre til mere afpresning.  

 

Anchor tag: 2

Hvad kan man gøre for at forhindre romance scam?

Det kan være svært at vide, om personen bag skærmen i virkeligheden er den som vedkommende udgiver sig for at være. Når personen erklærer at have følelser for en, og man måske endda selv er begyndt at udvikle følelser for vedkommende, kan man let komme til at gøre noget som man normalt ikke ville gøre.  

 

Det er en god idé at tjekke, hvornår personens konto er oprettet. Hvis man er kommet i kontakt med vedkommende samme dag som profilen er oprettet, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Man kan også undersøge, hvor mange venner eller følgere personen har samt hvor mange, der liker og kommenterer vedkommendes billeder og opslag.  

 

Du bør altid tænke dig om en ekstra gang inden du deler følsomme oplysninger eller intimt materiale med personer på nettet. Med det sagt, er det vigtigt at huske på, at det aldrig er din skyld, hvis andre deler billeder eller videoer af seksuel karakter af dig uden dit samtykke.  

 

Anchor tag: 3

Hvad gør man når skaden er sket?

Hos HELP Forsikring gør vi, hvad vi kan, for at hjælpe personer, der er ofre for romance scam. Jo hurtigere man kontakter os, desto hurtigere kan vi hjælpe med at begrænse eller løse problemet. For at vi kan hjælpe bedst muligt, er det vigtigt, at man gemmer al relevant dokumentation, herunder samtaler med den kriminelle. 

 

Hos HELP Forsikring kan vi bl.a. hjælpe med at:

 

Læs også

Den falske bankrådgiver franarrede Ulla 100.000 kroner

Flere børn og unge benytter ukendte platforme til at dele krænkende materiale