Hvad er romance scam?
Romance scam, også kaldet romantisk svindel, er når en person opretter en falsk profil og dermed optager en falsk identitet, for at vinde et eventuelt offers tillid og kærlighed. De (svindlerne) er ofte eksperter i det de gør, hvorfor de kan virke ægte, omsorgsfulde og troværdige overfor offeret. På trods af at der i dag er øget fokus på digital sikkerhed, viser tal fra Nordjyllands Politi, at der er et stigende antal tilfælde af online afpresning, herunder en stigning af romance scam sager.
Romance scam rammer især mænd mellem 15-80 år, hvor de kontaktes af en kvinde via et socialt medie. Kvinden og ofret udveksler oplysninger med hinanden, hvilket giver kvinden adgang til ofrets netværk, herunder ofrets venner og familie. Kontakten foregår typisk over et social medie, som har videofunktion, således at der kan indgås en samtale, som har et seksuelt og intimt indhold. Dette kan være et socialt medie som Facebook, Skype, Snapchat, Instagram, WhatsApp eller ethvert medie, hvor der er mulighed for at anvende video.
Efter at den kriminelle har opnået at modtage en video med seksuelt indhold, går afpresningen straks i gang. Afpresningen vil typisk være, at ofret skal betale den kriminelle, og dette kan være store summer penge som ofret nødvendigvis ikke er i besiddelse af. Det kan føre til, at offeret kan være presset til at tage et lån, hvis man ikke har pengene til at betale den kriminelle. Offeret vil få en kort frist til at betale beløbet, og ellers vil videoen blive delt med ofrets netværk.
Ved at betale den kriminelle, vil offeret opleve at blive afpresset igen, ved at den kriminelle truer med at dele materialet til andre fra offerets netværk. På den måde er det derfor ikke hensigtsmæssigt at offeret betaler, da man blot vil blive afpresset gentagne gange af den kriminelle.
Hvad kan man gøre for at forhindre dette?
Det er naturligvis svært at vide, om personen man er i kontakt med, er en falsk person eller ej, når det sker over et socialt medie. Når man lærer et nyt menneske at kende via et socialt medie, og denne person udviser kærlighed og følelser overfor en, kan man stå i en sårbar situation, hvor man måske kommer til at gøre noget, man ikke almindeligt ville gøre i ude det virkelige liv.
Det kan eksempelvis være en god idé at tjekke, hvornår personens Facebook profil er oprettet – hvis det altså er her man har oprettet kontakt. Hvis man er kommet i kontakt med vedkommende i dag, og man kan se at profilen er oprettet i dag, kan dette være en indikator for at profilen muligvis ikke er ægte. Yderligere kan man tjekke hvor mange venner personen har på Facebook, og hvor mange der liker og kommenterer på vedkommendes billeder og opslag.
Dette kan være huskeregler til sig selv og sine nærmeste om at tænke sig ekstra godt om, inden man deler følsomme oplysninger eller materiale til personer via et socialt medie.
Det er vigtig at huske, at det aldrig er ens egen skyld, hvis nogle deler materiale om dig uden dit udtrykkelige samtykke.
Hvad gør man når skaden er sket?
Har man NetSikker Plus fra Telenor, så er man dækket i et vist omfang, hvis man er blevet udsat for romance scam. Man er derfor altid velkommen til at ringe og så skal vi gøre alt hvad vi kan for at hjælpe. Jo hurtigere man kontakter os, desto hurtigere kan vi hjælpe med at begrænse eller løse problemet. For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, er det vigtigt, at du kan dokumentere alle krænkelser så godt så muligt.
Hos HELP Forsikring kan vi bl.a. hjælpe dig med at:
- Tage kontakt til den kriminelle og bede den kriminelle om at stoppe gerningen
- Rådgive dig i dine rettigheder
- Anmelde gerningspersonen på det sociale medie
- Slette materialet, såfremt det er offentliggjort
- Tage kontakt til politiet og bistå med at indgive en politianmeldelse
- Føre en indsigelsessag hos banken, såfremt der er overført penge til den kriminelle