Spring til indhold
Min side

Online afpresning

De it-kriminelle har efterhånden fundet mange forskellige måder at få penge ud af folk på. En metode, der er særligt brugt, er online afpresning. Online afpresning er, hvis du modtager en e-mail, hvor en person truer med at gennemføre en uønsket handling, såfremt du ikke betaler et beløb inden for en bestemt tidsfrist. Læs med og find ud af hvordan online afpresning foregår, samt hvad du kan gøre for at forebygge det.

Opdateret d. 17/10/2023

Hos HELP Forsikring har vi desværre haft flere sager, hvor personer er blevet optaget på deres telefon eller computer, mens de udfører handlinger af privat karakter. Herefter er personen blevet afpresset til at betale en løsesum mod, at videoen ellers vil blive delt på sociale medier og sendt til familie og venner. Det er en yderst ubehagelig situation at stå i som offer, da man ikke ønsker at sådanne private videoer skal florere på nettet. Hertil kommer, at fristen for at betale løsesummen ofte er meget kort, ligesom der ikke er nogen garanti for, at materialet bliver slettet efterfølgende. 

 

Netop det problem opstod i en sag, som vi hos HELP behandlede. Kunden var blevet optaget gennem sit mobilkamera, mens han så porno. Gerningsmanden truede efterfølgende med at dele videoen, hvis kunden ikke sendte ham et bestemt pengebeløb. Kunden nåede knap nok at respondere, før videoen var blevet delt i en åben gruppe på Facebook. Kunden kontaktede derefter HELP, som med en hurtig og effektiv indsats fik anmodet Facebook om at fjerne videoen, hvorefter den blev taget ned senere samme dag. 

 

Sagen er blot ét ud af mange eksempler på, hvor hurtigt et billede eller en video af privat karakter kan blive delt på nettet, og at gerningsmanden bestemt ikke er til at stole på. Det anbefales, at man ikke betaler løsesummen eller går i dialog med gerningsmanden, og at en eventuel billed- eller videodeling bekæmpes efterfølgende.   

 

Hvad kan man gøre for at forebygge denne form for afpresning?

  1. Sørg for at have et så sikkert kodeord som muligt og skift det jævnligt
  2. Installer antivirusprogrammer på henholdsvis telefon og computer
  3. Lav løbende backup af din data til en ekstern harddisk
  4. Undlad at åbne eller installere filer, hvor de ikke kender afsenderen

 

Hvis du vil vide mere om password-sikkerhed og få gode råd til, hvordan du kan lave det mest sikre kodeord, så har Center for Cybersikkerhed lavet en vejledning til dette. Se mere her.

Ransomware

Hvad er det?

Ransomware er en anden form for online afpresning. Her bruger den it-kriminelle et skadeligt og ondsindet program til at låse alt indhold på computeren, så man ikke kan få adgang til det. Herefter dukker der en besked op på skærmen, hvor gerningsmanden beder om en løsesum mod at dekryptere dataene – altså låse computeren op igen. 

Hvordan udsættes man for ransomware?

Oftest sker denne form for digital afpresning gennem falske e-mails, som indeholder links eller vedhæftede filer. De falske e-mails fremstår oftest som værende fra en kendt afsender, og således er man som modtager mindre mistroisk overfor det tilsendte. De sendes ofte på det helt rette tidspunkt, samtidig med at meddelelsen kan indeholde tidsfrister. Det er derfor vigtigt, at man forholder sig skeptisk overfor alle e-mails, man modtager. Man bør ligeledes undersøge kontaktoplysningerne på afsender og vente med at reagere på e-mailen, indtil man er sikker på, om den er reel. 

 

Hvis du vil vide mere om ransomware, har Center for Cybersikkerhed mere information om dette på deres hjemmeside. Du kan også finde en vejledning om, hvad du skal gøre, hvis du bliver afpresset online. Se mere her.

Med Cyberforsikring kan dine kunder, medlemmer eller medarbejdere få hjælp

HELP Cyberforsikring giver adgang til juridisk hjælp i situationer, hvor man udsættes for digitalt misbrug og snyd.

Læs mere om Cyberforsikring

Læs også

Keylogging og phishing - hvad er det?

Gode råd til online køb