Spring til indhold
Min side

Sextortion: Frederik blev afpresset og fik delt sexvideo på Instagram

På få minutter blev Frederiks liv vendt på hovedet, da en ukendt gerningsmand henvendte sig til ham. Han var i besiddelse af en video, der indeholdt materiale af seksuel karakter og gengav Frederik i en intim situation.

Sexvideo blev hurtigt delt blandt venner og familie

I juni 2021 henvendte Frederik sig til HELPs jurister med et råb om hjælp. En ukendt gerningsmand havde henvendt sig til Frederik ved hjælp af en falsk Instagram-profil, og han var i besiddelse af en privat sexvideo af Frederik. Gerningsmanden truede Frederik med at dele videoen blandt hans bekendte og forsøgte i den forbindelse at afpresse ham for penge.

Frederik nægtede at betale, og videoen blev senere delt via den falske Instagram-profil. I løbet af ganske kort tid blev videoen set af Frederiks venner og bekendte. Frederik havde ikke mistanke om, hvem der kunne stå bag, og han vidste heller ikke, hvordan videoen var kommet i gerningsmandens besiddelse.

 

Det juridiske indspark

En af vores jurister overtog straks sagen, hvorefter der blev foretaget anmeldelse af forholdet til politiet. Sexvideoen og den falske Instagram-profil blev endvidere slettet.

Der opstod imidlertid et problem, idet en række af Frederiks bekendte havde gemt den pågældende video på deres telefon og videresendt den til andre personer. Juristen tog kontakt til Frederiks bekendte med anmodning om øjeblikkelig sletning af videomaterialet, således at videredeling blev standset. I den forbindelse blev de pågældende gjort opmærksom på, at videredeling af videoen også er en strafbar forbrydelse. Videredeling af en video som Frederiks kan være strafbart efter straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse samt § 264 d om uberettiget videregivelse af billeder vedrørende en andens private forhold. Videoen blev herefter straks slettet fra de pågældendes telefoner og videredelingen stoppet.

 

Alvorlig stigning i disse sager

En sag som Frederiks er desværre ikke usædvanlig. Et stigende antal personer bliver udsat for IT-relateret kriminalitet og digitale sexkrænkelser. Samtidigt kan vi i Frederiks sag se, hvor vigtigt det er, at der bliver taget hånd om sagen med det samme. Sagen kan sprede sig som ringe i vandet, og når først videoen eller billedet er lagt ud på nettet, skal der handles hurtigt. En hurtig reaktion fra HELPs side bidrog til at begrænse skadesomfanget, således at videoen straks blev slettet og videredeling standset.

 

Af hensyn til kundens anonymitet er Frederik et fiktivt navn. Kunden havde mulighed for at få hjælp fra HELPs jurister, da han havde NetSikker via sit mobilabonnement hos Telenor.

Med Cyberforsikring kan dine kunder, medlemmer eller medarbejdere få hjælp

HELP Cyberforsikring giver adgang til juridisk hjælp i situationer, hvor man udsættes for digitalt misbrug og snyd.

Læs mere om Cyberforsikring

Læs også

Lancering af NetSikker Plus

Keylogging og phishing - hvad er det?