Politiet advarer om MitID svindel - dette skal du være opmærksom på!
11 august 2021
Du har nok hørt om overgangen til det nye MitID. I løbet af 2021 og 2022 indfases MitID, der er den nye generation af NemID. MitID er en mere tidssvarende og sikker løsning, som fremover skal anvendes til at logge på selvbetjeningsløsninger som f.eks. Netbank, Digital Post m.v. I forbindelse med overgangen til MitID er der dog opstået en ny svindelmetode, så vær forsigtig med dine personlige oplysninger. Læs med her og få et par gode råd til, hvordan du skal forholde dig.
Politiet har i den seneste tid modtaget flere anmeldelser om nye former for svindel i forbindelse med overgangen til MitID. Borgerne kontaktes via telefon, sms eller e-mail, hvor de bliver bedt om at opgive deres personlige oplysninger. Gerningsmændene tilbyder ”hjælp” til oprettelse af MitID og i visse tilfælde lykkes de i den forbindelse med at få udleveret personlige oplysninger, som herefter misbruges og anvendes til økonomisk kriminalitet.
Hos HELP Forsikring har vi stor erfaring med sager om identitetstyveri, hvor vores kunder bliver franarret deres personlige oplysninger ved f.eks. falske mails, sms’er eller telefonopkald fra gerningsmænd, der udgiver sig for at være fra banken eller politiet. For at undgå dette anbefaler vi altid, at man er forsigtig med at opgive følsomme oplysninger og aldrig udleverer sit NemID til andre.
Det samme gør sig gældende ved overgangen til MitID. Al kommunikation om MitID skal ske med enten din egen bank eller Digitaliseringsstyrelsen, og det foregår via netbank eller e-boks. Du modtager derfor ikke oplysninger om MitID andre steder. Vi advarer derfor mod falske e-mails og sms’er om MitID. Modtager man disse, skal de i papirkurven.
Hvis uheldet alligevel er ude, og du har videregivet dine personlige oplysninger til en svindler, så følg disse 5 hurtige råd fra HELPs jurister:
- Anmeld straks forholdet til politiet. Hvis forholdet ikke er politianmeldt, kan det give problemer i forhold til bevisførelsen i en eventuel senere civil retssag om tilsidesættelse af en aftale, som identitetstyven har indgået på dine vegne. Sørg for at få en kopi af politianmeldelsen.
- Spær dit NemID og betalingskort samt underret din bank.
- Opret en kreditadvarsel på borger.dk
- Tjek om der er oprettet låneaftaler i dit navn, som du ikke kan genkende på kreditstatus.dk
- Hold godt øje med din konto. Sørg for jævnligt at holde øje med dine kontobevægelser for at tjekke, at der ikke bliver foretaget transaktioner, som du ikke selv har foretaget. Enhver mistanke skal anmeldes til banken med det samme.